Listopad 2008

Bělásek řeřichový (Anthocharis cardamines)

29. listopadu 2008 v 14:46 | Baruš |  ¤¤ Motýli ¤¤

Bělásek řeřichový (Anthocharis cardamines)


Žije v celé Evropě až po Japonsko.Vyskytuje se na loukách v nížinách, u řek,potoků, rybníků, až po pahorkatinu a hory, kdy je hojnější.Housenky se živí řeřišnicí luční, česnáčkem a různými květy ovocných stromů.Housenka je modrozelená s bílým pruhem na bocích.Kukla přezimuje.Dospělec je velký vzhruba 40mm.Samička je nenápadně bílošedá a sameček je nápadně oranžovobílý.


IMG_0866


IMG_0867




Žluťásek řešetlákový-(Gonopteryx rhamni)

29. listopadu 2008 v 14:25 | B |  ¤¤ Motýli ¤¤

Žluťásek řešetlákový-(Gonopteryx rhamni)

Žije ve střední Evropě hojně.Rozpětí kolem 55mm. Motýl poletuje d července do podzimu.Přezimuje a pak se objevuje zjara už koncem března za slunného počasí.Poletuje v zahradách,polích,loukách.Housenka je tmavě zelená s bělavým pruhem na bocích, žije od července hlavně na řešetláku, v horských oblastech i na borůvkách. Kukla zelená s dvěma bílými pruhy na bocích.


pokus


100_5514



Babočka paví oko (Nymphalis io)

29. listopadu 2008 v 14:23 | Baruš |  ¤¤ Motýli ¤¤

Babočka paví oko (Nymphalis io)


V celé Evropě se vyskytuje hojně.Rozpětí až kolem 60mm. Motýl se vyskytuje od března do podzimu až ve třech pokoleních.Též přezimuje, často ze okny, ve sklepích, jeskyních apod...Housenka je černá, bíle tečkovaná s černými trny.Housenky žijí často na kopřivách, ale také na chmelu a ostružiníku od dubna do září. Kukla je světle hnědá se zlatavými skvrnami a je zavěšena za zadeček hlvou dolů.Motýl se líhne za 1-2 týdny, ale kukla z třetí generace přezimuje.


IMG_2752


IMG_2754

Loděnka hlubinná (Nautilus pompilius)

28. listopadu 2008 v 22:53 | Baruš |  @ Měkýši @

Loděnka hlubinná (Nautilus pompilius)


Žije nejvíce v Indopacifické oblasti a v západní části Tichého oceánu, ve volném moři do hloubky půl kilometru.Loděnky jsou hlavonožci, kteří se objevili už na konci kambria, což je vzhruba před 500 000 000 lety.V současné době je známo 6 druhů. .Tělo má symetrické,v spirálně stočené schránce.Kolem úst mají 90 krátkých ramen, což je u hlavonožců neobvyklé.Dutiny nebo komůrky, které má loděnka fungují jako tlakové komory, ty jí umožňují vertikální pohyb,protože jsou plné plynu a tekutiny,Když chce loděnka vstoupat nebo klesat vypustí tekutinu ven a naopak.Živí se rybami a korýši.


loděnka hlubiná



loděnka hlubiná 2



loděnka hlubiná3



loděnka hlubiná 1





Křižák pruhovaný-(Argiope bruennichi)

28. listopadu 2008 v 19:21 | Baruš |  ** Klepítkatci **

Křižák pruhovaný-(Argiope bruennichi)


Žije ve střední a jižní Evropě, už i v České republice, avšak dříve byl ve střední Evropě vzácný, dnes už je hojně rozšířen.Vyskytuje se ve vysoké trávě, na loukách, a sluných stráních.Samice je velká asi 1,5 -2 cm, samec pouze 0,4-0,6 cm.Nápaný žlutočerný pavouk, s žlutými a černými pruhy, s bílým lemem, je posetí malými bělavými chloupky.Samci jsou nenapadní o proti samicím mají světle hnědé pruhy s nevýraznou tmavší kresbou. Živí se hlavně kobylkami a hmyzem, který usmrtí jedem.V červenci probíhá páření, bez pářícího vlakna.Po aktu samice nejčastěji samce sní, v lepším případě samec uteče bez několika nohou.

DSC05233

Koniklec velkokvětý-(Pulsatilla vulgaris)

23. listopadu 2008 v 20:15 | Baruš |  ♠ Byliny ♠

Koniklec velkokvětý-(Pulsatilla vulgaris)


Je 5-10cm vysoký, v době zralosti plodů až 40cm, všude jemně chlupatý.Má 6 okvětních lístků, uprostřed větší počet zářivě žlutých tyčinek, velikosti přibližně poloviny okvětních lístků.Chybí kališní ušty,velikost květů 4-6 cm.Pod květy bývají tři listeny, rozdělené do úzkých úkrojků.Kvete březen-květen.Přízemní listy se objevují až po květu, jsou 2-3x zpeřené.Ohrožená,chráněná rostlina.Roste na sluných, travnatých stráních, většinou vápencových.Opylení hmyzem.Po oplodnění se na natažené lodyze utváří chlupaté až šištinaté nažky.Je to léčivá bylina.


IMG_0348


IMG_0352


IMG_0353



IMG_0354


IMG_0301 květina po odkvětu

Pryšec chvojka-(Euphorbia cyparissias)

23. listopadu 2008 v 20:13 | Baruš |  ♠ Byliny ♠

Pryšec chvojka-(Euphorbia cyparissias)

Až 50 cm vysoká rostlina s úzce čárkovitými,většinou světle zelenými listy, na nekvetoucích lodyhách listy velmi hustě rostoucí,připomínající vějíř.Květy na špičce v 9-15 paprsčitých zdánlivých okolících,které jsou 5-8cm široké.Medové žlázky květů jsou poloměsíčkaté, 2 rohé, voskově žluté.Každé dílčí květenství má jeden světle žlutý,nesrostlý, velký okvětní listen.Kvete duben-červenec.Celá rostlina obsahuje bílou jedovatou, mléčnou šťávu.Pryšci se daří na chudých trávnících,pastvinách, na cestách, v křovinách a skalnatých stráních,dává přednost vápencovým půdám.Obsažená mléčná šťáva má rostinu chránit proti sežráním zvířaty,ale i semena jsou jedovatá.


IMG_0284

Bodlok pestrý (Paracanthurus hepatus)

23. listopadu 2008 v 20:11 | Baruš |  •• Ryby ••

Bodlok pestrý (Paracanthurus hepatus)

Žije ve slané vodě Tichého a Indického oceánu, v Malajsii-Velký bariérový útes ..Je velký asi 20-26 cm. Živí se převážně rostlinou potravou (řasami), ale i planktonem, menšími rybkami a žábronožkami.Je jasně modrá,podél hřbetu je výrazný tmavý pruh, táhnoucí se od oka po stranách až k ocasu a pod ním je další pruh. Cestou se stáčejí a tvoří modrou oválnou skvrnu černě ohraničenou. Charakteristická je černě lemovaný, svítivě žlutý ocas.Páří se při setmění.Samice vypouští malé jikry do vody cca 0,9 mm, které samec oplodní, druhý den se líhnou larvy, které při přeměně v dospělce několikrát změní barvu (stříbrná-hnědá-modrá).Dožívají se až 6 let.

IMG_0165


IMG_0171

Pomec královský-(Pygoplites diacanthus)

23. listopadu 2008 v 20:09 | Baruš |  •• Ryby ••

Pomec královský-(Pygoplites diacanthus)

Žije ve slaných vodách Indického a Tichého oceánu a v Ruděm moři dosti hojně.Jsou velké až 26 cm.Mláďata pomce jsou žlutohnědé se 4 bílými skrvnami,na hřebetní ploutvi mají tmavou skvrnu a obroubené pásy skoro po celém těle.Když dospívají přibydou jim tyto pásy až na 8-9 proužků.
Hlava před okem a ocasní ploutev jsou žluté.Živí se menšími bezobratlými i obralými, kdžy tu možnost nemají přizpůsobují se na jinou potravu.


ryba


Králíčkovec liščí (Lo Vulpinus)

23. listopadu 2008 v 20:08 | Baruš |  •• Ryby ••

Králíčkovec liščí (Lo Vulpinus)


Žije v slaných vodách západní části Tichého ocánu a Rudém moři.Vyskytuje se do hloubky 50metrů, u mořských útesů.Je velký až 25 cm.Živí se řasami a brobnými bezobratlými.Tyto ryby jsou zvláštní, protože se v případě nebezpečí zbarví dočerna.Je převážně žlutý,pouze na hlavě dochází ke kombinaci černé a bílé kresby, černé kresby kolem očí umožnují očím,splynout s okolím.Mláďata se zdržují v hejnech, dospělí jsou samotářské nebo v párech.
Živí se řasami a vodními rostlinami..

IMG_0173

Bodlok žlutý (Zebrasoma flavescens)

23. listopadu 2008 v 20:08 | Baruš |  •• Ryby ••

Bodlok žlutý (Zebrasoma flavescens)



Žije ve slaných vodách Tichého a Indického oceánu,na Havaji a na východě Japonska, většinou na korálových utesech.Dorůstá približně 19cm, samice jsou o trošku větší, něž samci.Jsou jásavě žluté, tělo s prodlouženým rypcem a s bílým obdelníčkem z boku na každé straně,mezi ocasem a tělem.Na noc se jejich zbarvení mění na meně nápadnější žlutohnědou až béžovou, díky tomu splyne s okolím.Živí se kusy mořských řas a občas i planktonem, menšími živočichy, také ožírá mořským želvám porostlí krunýř.

IMG_0170


IMG_0168
<![CDATA[//><!]]>




Jeřáb muk-(Sorbus aria)

23. listopadu 2008 v 20:06 | Baruš |  ♣ Stromy ♣

Jeřáb muk-(Sorbus aria)


5-15m výsoký strom s kulatou korunou.kůra šedá, podélně se odlupuje,nejprve hladká,později se tvoří borka.Řapíkaté,široce eliptické až vejčité listy,nepravidelně dvojitě pilovité, na rubu stříbrně chlupaté.Na konci mladých větévek příjemně vonící,bílé 6-8 mm velké oboupohlavné květy v deštníkovitě rozšířených chocholících.Opylení hmyzem.Kvete květen,červen.Plody se v říjnu objevují zářivě oranžovočervené,vejčitě kulovité malvičky se žlutou,moučnatou dužinou.Roste na suchých svazích,v dubových a bukových lesech a křovinách.Z plodů se dříve vyráběla marmeláda.



DSC05036




DSC05037



Páv korunkatý (Pavo cristalus)

23. listopadu 2008 v 20:05 | Baruš |  ☼ Ptáci ☼

Páv korunkatý (Pavo cristalus)


Pávi obývají džungle a horské lesy v Indii, Pákistánu a na Srí Lance.Pochází z Indie, jako dekorativní domací pták se chová nejen v Asii, ale i v Evropě a v Americe, a to nejen v přírodní, ale také bílé formě.Mezi ptáky hrabavými nemá uchvátně opeřený páv,který v době námluv svou nádheru okázale demostruje, co do krásy žádnou konkurenci.Jeho nehvětší pýchou jsou mimořádně vyvinutá zelenavá nadocasní krovky,tvořící dlouhou vlečku posetou bronzovými,modrými a zelenými skvrnami,barevnými oky.V období toku a v přítomnosti slepiček vzrušení samci rozkládají a skládají svou bezkonkurenční ozdobu.při této hře peří vydávají osobitý skřek.Samice většinou spolehlivě vysedí mláďata, těm však nesvědčí naše vlhké počasí. Často si na nich pochutnají i lišky nebo kuny.Živí se různými semeny,zrny...




IMG_0259

IMG_0256


IMG_0253


IMG_0265

Medojed kapský- (Mellivora capensis)

23. listopadu 2008 v 20:01 | Baruš |  ♂ Savci ♀

Medojed kapský- (Mellivora capensis)


Obývá celou Afriku, Arabský poloostrov a Přední Asii.Žije v listnatých i smíšených lesích, ale i v poušti a polopoušti.Má velmi pestrou škálu prostředí v kterých žije, od skalnarých oblastí přes lesy po vlhké savany.Je to všežravec, živí se plody,hlízy,bezobratlými,malími obratlovci a zdechlinami.Jeho délka dosahuje 60-77cm, délka ocasu 20-30 cm , výška v kohoutku 25-30 cm a hmotnost až 13kg. Má volnou a silnou kůži s hustou srstí,díky ní je chránět před hadím ušknutím, rohy bůvolů a antilop nebo zuby predátorů.V přírodě soužije s medozvěstkou křiklavou, to je malý pták, který se živí hlavně voskem a larvami včel, jakmile se objeví jejich hnízdo, křikem k němu zavede medojeda, který hnízdo rozhrabe a pochutná si na medu.Samice je březí asi dva měsíce a rodí 1-4 mláďata, o která pečuje sama.


DSC05947

Pudu jižní (pudu pudu)

23. listopadu 2008 v 20:00 | Baruš |  ♂ Savci ♀

Pudu jižní (pudu pudu)


Žije v jížní americe, obývá deštné lesy a bambusove houštiny o nížin po linii sněhu.Žije v párech nebo malých skupinkách.Živí se listy, větvemi, pupeny, plody.Je to nejmenší jelen na světě. Je dlouhý asi 85cm,ocas má dlouhý 8 cm, výška v kohoutku 35-38cm a váží asi 9-16kg.Samice rodí po vzhruba 7 měsících březosti, jedno mládě o hmotnosti 1-1,5 kg.Samci mají jednoduché,nerozvětvené parůžky 7-10 cm dlouhé.Toto zvíře je zařazeno do ohrožených druhů.Vědci si myslí že v přírodě žije už jen 450-550 jedinců.

DSC05926


DSC05943

Stepokur kirgizský (Syrrhaptes paradoxus)

23. listopadu 2008 v 19:58 | Baruš |  ☼ Ptáci ☼

Stepokur kirgizský (Syrrhaptes paradoxus)


Žije ve Střední Asii,v Evropě výjměčně v zimě odletá.
Obývá řídce zarostlé stepi a polopouště.Živí se semeny a částmi rostlin.
Je dlouhý asi 29-36cm,ocas má dlouhý asi 13-24 cm, rozpětí 60-71 cm a váží asi 200-300g.Samice snáší do hnízda na zemi 2-3 vejce, na kterých sedí až 26 dní.

DSC05810

Nesyt africký(Mycteria ibis)

23. listopadu 2008 v 19:57 | Baruš |  ☼ Ptáci ☼

Nesyt africký(Mycteria ibis)

Žije v Africe jižně od Sahary, v mokřadech i na březích jezer a řek, avšak někdy i u mořského pobřeží. Dorůstá 95 - 105 cm, váží 1,9 - 2,9 kg a v rozpětí křídel měří 150 - 165Je to středně velký čáp s růžovobílým zbarvením,ocas a letky má černé, tvář má lysé růžově až červeně zbarvené.Zobák je dlouhý,žlutý a zahnutý dolů,nohy jsou sytě růžové.Mláďata jsou zbarvena do hněda.Svatební šat má na křídlech a zádech sytě růžový nádech.Živí se malými savcemi, ryby a plazy, ale i hmyz a larvy.Se zobákem jezdí pod hladinou a loví.Hnízdí v koloniích i s jinými druhy, na stromech nebo skalách.Samec vybírá místo ke hnízdněný. Samice snáší 2 - 3 vejce, na kterých sedí střídavě se svým partnerem přibližně po dobu 30 dní.


DSC05822

Sup hnědý-(Aegypius monachus)

23. listopadu 2008 v 19:56 | Baruš |  ☼ Ptáci ☼

Sup hnědý-(Aegypius monachus)

Žije převážně v horkých pásmech (300m.n.m) ve střední Asii, malá populace na Pyrenejském poloostrově, zalétá i do Evropy, zimuje ovšem v Africe. Živí se zdechlinami včetně kostí, občas loví menší obratlovce (hlodavce..).Je dlouhý kolem 100-115cm, ocas má dlouhý přibližně 35-41cm.Jeho rozpětí dosahuje až 290 cm a váží asi 7-11 kg. Hnízdí na stromech,výmečně na skalách.Samice snáší 1 vejce, na kterém sedí střídavě se samcem až 55 dní.Je celkově hnědý, jen kořen zobáku má modravý.Je zařazen mezi ohrožený druh.U nás byl zastižen naposledy v roce 1927 u Opavy.


DSC05864

DSC05865


DSC05867

Vydra říční (Lutra lutra)

23. listopadu 2008 v 19:52 | Baruš |  ♂ Savci ♀

Vydra říční (Lutra lutra)

Byla původně rozšířena po celé Evropě,Asii a severní Africe, ve střední Evropě však na mnoha místech vyhubena.Obývá stojaté i tekoucí vody.Přizpůsobena vodnímu životu.Vyhrabává si v břežích doupata nebo používá různých dutin,vchod půl metru pod vodou. Z doupěte vede 1 nebo 2 větrací šachty.Velmi dobře plave a potápí se. Pod vodou vydrží 6-8 minut.Březost 61-63 dní.Samice vrhne 2-6 mlaďat,která otevřou oči až po 4 týdnech.Živí se především rybami, ale i korýši,obojživelníky aj.Dožívá se 10-18 let.Má velmi vzácnou kožešinu.Ve střední Evropě je chráněna zákonem.


DSC05919