Čáp černý (Ciconia nigra)

23. listopadu 2008 v 19:23 | Baruš |  ☼ Ptáci ☼

Čáp černý (Ciconia nigra)


Je rozšíren ve střední a východní Evropě, také v jižním Švédsku a na Pyrenejském poloostrově, na východ zasahuje přes Čínu až na Sachalin.Evropští čápi zimují v Africe jižně od Sahary. Délka kolem 1m. Přilétá začátkem dubna, odlétá v září.Obývá lesní oblasti v nížinách i horách. Pár má velký hnízdní část. Hnízdo si staví na vysokém stromě blízko kmenu.Samice snáší 2-5 vajec (modravě bílé).Sedí na nich oba rodiče, mláďata se líhnou vzhruba po měsíci. Loví hlavně ryby. obojživelníky, jiné malé obratlovce i hmyz.Neklape zobákem, narozdíl od čápa bílého, ale vydává chraptivý, syčivý zvuk.


DSC05816


DSC05817

DSC05818
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama