Ledňák modrokřídlý-(Dacelo leachii)

23. listopadu 2008 v 19:27 | Baruš |  ☼ Ptáci ☼

Ledňák modrokřídlý-(Dacelo leachii)


Ledňáci modrokřídlí mají délku 40 - 50 cm včetně zobáku, který je zhruba 7 - 8 cm velký. Na hlavě jsou zbarveni bíle až šedě, stejně tak na hrudi a břiše. Záda mají tmavě hnědou barvu, křídla jsou modrá s různými odstíny. Horní čelist zobáku je zbarvena hnědě, dolní čelist bíle až šedě. Samec je velice podobný samici, jeden z rozdílů je, že samci mají tmavě modrá rýdovací pera, zatímco samice je mají červená. Ledňáci modrokřídlí hnízdí v dutinách stromů, přičemž dávají přednost baobabům a tlustšým stromům, popřípadě si vybírají hnízda stromových všekazů. Samice snáší 1 - 4 kulatá, bílá vajíčka. Jejich potravou bývají často malí obratlovci, ale i bezobratlí.Vyskytuje se v Austrálii a na Nové Guinei v okolí potoků, ve vlhkých nebo bažinatých lesnatých oblastech, ale i na zahradách.

DSC05833
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama