Medojed kapský- (Mellivora capensis)

23. listopadu 2008 v 20:01 | Baruš |  ♂ Savci ♀

Medojed kapský- (Mellivora capensis)


Obývá celou Afriku, Arabský poloostrov a Přední Asii.Žije v listnatých i smíšených lesích, ale i v poušti a polopoušti.Má velmi pestrou škálu prostředí v kterých žije, od skalnarých oblastí přes lesy po vlhké savany.Je to všežravec, živí se plody,hlízy,bezobratlými,malími obratlovci a zdechlinami.Jeho délka dosahuje 60-77cm, délka ocasu 20-30 cm , výška v kohoutku 25-30 cm a hmotnost až 13kg. Má volnou a silnou kůži s hustou srstí,díky ní je chránět před hadím ušknutím, rohy bůvolů a antilop nebo zuby predátorů.V přírodě soužije s medozvěstkou křiklavou, to je malý pták, který se živí hlavně voskem a larvami včel, jakmile se objeví jejich hnízdo, křikem k němu zavede medojeda, který hnízdo rozhrabe a pochutná si na medu.Samice je březí asi dva měsíce a rodí 1-4 mláďata, o která pečuje sama.


DSC05947
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama