Orangutan -(Pongo pygmaeus)

23. listopadu 2008 v 19:37 | Baruš |  ♂ Savci ♀

Orangutan -(Pongo pygmaeus)



Orangutan (existují dva poddruhy-bornejský a sumaterský) je rozvážné, klidné, samotářské zvíře žijící v lesích ostrova Borneo a v jihovýchodní Asii. Dorůstá délky 110-140 cm, hmotnosti 40-80kg. Je to největší savec žijící na stromech. Orangutani jsou zvířata, jejichž způsob života je těsně spjat se stromy.Živí se, spí a rozmnožují se v korunách stromů a jenom samci občas scházejí na zem.Orangutani stráví velkou část života hledáním potravy, v noci stavějí velká hnízda na spaní ze spletených větví.V malajštině orangutan znamená (lesní muž).Zvíře se pohybuje ve svislé poloze- jako by kráčelo po větvích, při chůzi si pomáhá dlouhýma rukama(v rozpažení až 2,2m). Oči má malé, posazené blízko u sebe.Starým samcům se tvoří na tvářích protáhlé tukové záhyby pokryté svraštělou kůží a na šíjí mají kožovitý lalok.Mládí orangutani se snadno ochočí, avšak ze všech lidoopů byl orangutan považován za nejméně rozumově zdatného. Poslední výzkumy však prokázaly, že je naopak velmi nadaný.Celý den se živí na stromech.Jejich oblíbenou potravou jsou plody i jiné části rostlin, také mají rádi med, loví i malé živočichy, jako jsou ještěrky, termiti, ptáci a pochutnávají si i na jejich vejcích.

DSC05905

DSC05906
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama