Pelikán bílý (Pelecanus onocrotalus)

23. listopadu 2008 v 19:22 | Baruš |  ☼ Ptáci ☼

Pelikán bílý (Pelecanus onocrotalus)


Je velký asi 148-175 cm a rozpětí křídel má 226-630cm, važí kolem 5-15 kg.Má krátký ocas a silný zobák, s charakteristickým hrdelním vakem.Stejně jako všichni veslonozí má všechny prsty na nohou spojené plovací blánou.Pelikán bílý hnízdí v Africe a v rozmezí od jihozápadní Evropy po střední Asii.Stejně jako ostatní pelikáni se živí téměř výhradně rybami, které chytá do svého hrdelního vaku.Hnízdí ve skupinách většinou v blízkosti mělkých jezer nebo v bažinách. Hnízdo v podobě velké hromady větví a rostlinné vegetace si staví na zemi a klade do něj 2 bílá vejce.Inkubační doba vajec trvá asi 29 - 36 dnů. Mláďata nejprve požírají již rozmělněnou potravu z hrdelního vaku svých rodičů, poté, co opustí hnízdo, asi po 14 dnech,tak si již potravu hledají sami. Pohlavně dospívají ve 3. až 4. roce života.

DSC05830

DSC05832
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama