Prase bradavičnaté (Phacochoerus aerhiopicus)

23. listopadu 2008 v 19:24 | Baruš |  ♂ Savci ♀

Prase bradavičnaté (Phacochoerus aerhiopicus)


Žije v rozsáhlých oblastech Afriky jižně od Sahary. Prase bradavičnaté měří vzhruba 90-150 cm a važí 50-150 kg. Je jako jediné ze všech durhů prasovitých přizpůsobeno k pastvě na travnatých pláních. Stojí na kolenou a uštipuje trávu pohyblivými pysky nebo řezáky. V období sucha prasata bradavičnatá žerou výhonky, které sou ukryté pod zrmí, kořínky a cibule, které si rypákem vydolovávají z půdy.Zvířata jsou aktivní přes den, žijí ve skupinách skládajích se ze 4-17 mladých samců a samiček s mláďaty. Prase bradavičnaté bání nebojácně malá prasátka, od prvního momentu ohrožení je hned ukrývá v trávou vystlaných norách.

DSC05966
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama