Sup hnědý-(Aegypius monachus)

23. listopadu 2008 v 19:56 | Baruš |  ☼ Ptáci ☼

Sup hnědý-(Aegypius monachus)

Žije převážně v horkých pásmech (300m.n.m) ve střední Asii, malá populace na Pyrenejském poloostrově, zalétá i do Evropy, zimuje ovšem v Africe. Živí se zdechlinami včetně kostí, občas loví menší obratlovce (hlodavce..).Je dlouhý kolem 100-115cm, ocas má dlouhý přibližně 35-41cm.Jeho rozpětí dosahuje až 290 cm a váží asi 7-11 kg. Hnízdí na stromech,výmečně na skalách.Samice snáší 1 vejce, na kterém sedí střídavě se samcem až 55 dní.Je celkově hnědý, jen kořen zobáku má modravý.Je zařazen mezi ohrožený druh.U nás byl zastižen naposledy v roce 1927 u Opavy.


DSC05864

DSC05865


DSC05867
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama